KO-MEK, aromatik bitki kursları veriyor

KOCAELİ-21.11.2022-HİBYA-Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Meslek ve Sanat Eğitim Kursları'nda (KO-MEK) açılışından bugüne kadar 330 kursiyere tıbbi ve aromatik bitkilerin ekimi, yetiştirilmesi ve hasadı konusunda eğitim verildi.

KO-MEK, aromatik bitki kursları veriyor

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın’ın öncülüğünde başlatılan desteklemeyle katma değeri yüksek tıbbi ve aromatik bitki üreticiliğini teşvik amacıyla ekilen tıbbi nane, biberiye ve oğul otunun daha da yaygınlaştırılması için KO-MEK’te eğitimler devam ediyor.

KO-MEK, geride bıraktığımız dönemlerde de açılan kurslar sayesinde şimdiye kadar 330 kursiyere tıbbi ve aromatik bitkilerin ekimi, yetiştirilmesi ve hasadı konusunda eğitim verdi.

Kocaeli’nde birçok vatandaşın bu konuda eğitim alarak ekmeye başladığı tıbbi ve aromatik bitkiler Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından kurulan distilasyon tesisi sayesinde satılarak üreticinin aile bütçelerine katkı sunuyor.

KO-MEK’te eğitim alan Tıbbı Aromatik Bitki Yetiştiriciliği kursiyerleri, Türkiye’nin en büyük Tıbbi Aromatik Bitki Üretim ve İşleme Tesisi olan distilasyon tesisini ziyaret ederek aromatik bitkilerin işlenmesini yakından inceledi.

Aromatik bitkilerin tarladan satışına kadar olan yolculuğuna şahit olan kursiyerler yapılan işlemler hakkında yetkililerden bilgi aldı. 42 dekar alanı kapsayan tesiste su buharı yöntemiyle uçucu yağlar elde edilerek katma değeri yüksek ürünler ilaç, takviye gıda ve kozmetik sektöründe kullanılmak için hazırlanıyor.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin distilasyon merkezini ziyaret eden kursiyerlerden Murat Güler, ‘’Elektrikçiyim ama özellikle aromatik bitki yetiştirmek için KO-MEK’ten eğitim almak istedim. Gebze’den gelerek Mevlana KO-MEK kurs merkezinde eğitim alıyorum. Tıbbi aromatik bitkiler her alanda kullanılabilir ve sağlıklı olduğu için bu alanda yetiştirici olmak istiyorum. KO-MEK kurslarını seviyorum ve bu alanda kendimi geliştirmek için ilgimi çeken tüm kurslardan faydalanmak istiyorum.’’ dedi.

Aynı zamanda KO-MEK’te tıbbi aromatik bitki yetiştiriciliği kurslarına katılanlar aldıkları sertifikayla devlet teşviki için başvurabiliyor

Hibya Haber Ajansı