İbre Fed’e Dönecek…

ibre-fede-donecek-25101908

İbre Fed’e Dönecek…

.

Ekonomik verilere ilişkin bilgilendirme;

“IFO Verilerini Takip Edeceğiz”

Euro Bölgesi’nin en büyük ekonomisine sahip olan Almanya için, IFO Ekonomik Araştırma Enstitüsü (IFO – Information and Forschung – Institute for Economic Research) tarafından yaklaşık 7 bin işletmeye yapılan bir anket sonucunda hazırlanan iş ortamı endeksi, küresel piyasaların yakından izlediği ekonomik göstergeler arasında yer almaktadır. Eylül ayında 94,6 seviyesinde açıklanan endeks bir önceki aya göre artış göstermiştir.

IFO iş ortamı göstergesinin Ekim ayında beklentinin üzerinde açıklanması halinde Euro’da yukarı yönlü hareketler izlenebilecekken, öngörülenin altında kalacak rakamlar, kıtanın ortak para biriminde kayıplara neden olabilir.

İbre Fed’e Dönecek…

ECB’de Draghi dönemi geride kalırken, bayrağı Lagarde (ne yapması gerektiğini biliyor!) teslim aldı. Draghi’nin mirası olan Euro’yu desteklemek için ne gerekiyorsa yapma mottosunun yeni dönemde devam etmesi ve kur savaşlarında ibrenin Euro lehinde kalmasını bekliyoruz.

Kur savaşlarında Trump’ın gölgesi Fed’in üzerinde olmaya devam ederken, yaklaşan Fed toplantısına doğru Trump’ın açıklamalar ile Powell’a faiz indirimi için baskısını arttırması şaşırtıcı olmayacaktır. Fed’in Ekim toplantısında 25 baz puan faiz indirimi yapmasını beklerken, tahvil alım programına ilişkin Başkan Powell’ın vereceği detaylar genişleme politikasının akıbetini net olarak gösterecektir.

ABD 10 yıllık tahvil %1,7520 seviyesinde hareketine devam ederken, S&P500 endeksi 3000 seviyesinde bulunmaktadır.

Güçlü Dolar teması etkinliğinde EURUSD paritesi 1.11 üzerinde kalma çabasına devam ederken, faiz makası Almanya aleyhine olmaktadır. Almanya – ABD 10 yıllık tahvil makasında (beyaz) kapanma yeterli seviyede olmazken bu durum paritensin 1.11 üzerinde kalıcı olmasını sorgulatabilir.

Gelecek hafta Fed toplantısı ile ABD büyüme, tarım dışı istihdam ve büyüme verilerini takip edeceğiz.

TCMB’nin 250 baz puanlık sürpriz faiz indirimi (GCM Yatırım Araştırma Beklentisi: 175 baz puan) ile piyasaları şaşırtırken, Aralık toplantısına ilişkin yeni bir beklenti oluşmaktadır. Faiz indiriminde ana referans enflasyon dinamikleri olurken, 31 Ekim 2019 tarihinde TCMB tarafından açıklanacak enflasyon raporu oldukça kritik olacaktır. Bir önceki enflasyon raporunda %13,9 beklenti mevcut dinamiklere göre yüksek kalırken, yapılacak aşağı yönlü revizyon Aralık toplantısında ki olası faiz indirimi için referans olacaktır.

Enflasyon için Bakan Albayrak %12 altında bir gerçekleşme olabilir şeklinde daha önce açıklamada bulunurken, TCMB Başkan Yardımcısı Küçük düşük çift hane enflasyon gerçeklemesi olabileceğini vurguladı.

Türkiye dinamiklerinde Suriye jeopolitik riskinde gerileme ve Trump’ın 14 Ekim 2019 tarihinde uyguladığı yaptırımları kaldırması ile risk algısı pozitif devam ederken, TCMB’nin 250 baz puanlık sürpriz faiz indirimini (GCM Yatırım Araştırma Beklentisi 175 baz puan idi!) takip ettik.

Beklenti üzerinde gelen faiz indirimi ve bütçe’ye ilişkin haber akışı ile 101000 üzerinde kalıcı olamayan endeks kritik eşik olan 100000 seviyesine doğru çekilmiştir. (Kapanış: 100345)

Fiyatlama davranışında referans 100000 seviyesi olurken, yukarı yönde 100500 – 101000 – 101500 – 102000 seviyeleri takip edilebilir. Aşağı yönde 99500 – 99000 – 98500 ve 98000 destekleri gündeme gelebilir.

Borsa İstanbul için bilanço sezonu öne çıkarken, TAVHL finansal sonuçlarını açıkladı.

TAVHL 3.çeyrek net kar rakamı 561.1 milyon TL ile piyasa beklentisi üzerinde (495 milyon TL) gerçekleşmiştir.

9 aylık finansal sonuçlara ilişkin CEO Şener, aşağıda belirtilen açıklamaları yaptı.

EREGL finansal sonuçlarını açıkladı. 3.çeyrek net kar rakamı 784.4 milyon TL ile piyasa beklentisi üzerinde (737 milyon TL) gerçekleşmiştir.

TKFEN finansal sonuçlarını açıkladı. 3.çeyrek net kar rakamı 258.4 milyon TL ile piyasa beklentisine paralel (272 milyon TL) gerçekleşmiştir.

GCM Yatırım Menkul Değerler A.Ş