Gözler Erdoğan-Trump görüşmesinde

gozler-erdogan-trump-gorusmesinde-13111910

Gözler Erdoğan-Trump görüşmesinde

Piyasalar haber akışı açısından oldukça yoğun bir haftanın gölgesinde işlem görüyor. Trump’a yönelik Kongre’de başlatılan azil soruşturması bugün başlayacak. Soruşturma önümüzdeki sene ABD’de gerçekleştirilecek başkanlık seçiminde seçmen tercihlerini de değiştirebilmesi bakımından piyasalar açısından önem teşkil ediyor. Diğer taraftan piyasalar ABD-Çin ticaret anlaşmasına yönelik gelişmeleri ve Hong Kong’da yeniden şiddetlenen protestoları takip ediyor. Yurt içi piyasalarda ABD-Türkiye ilişkileri yakından izlenirken, aradaki güven bağlarının sarsıldığı bir dönemde Trump ve Erdoğan’ın gerçekleştireceği görüşme takip edilecek. Dün cari denge verisi beklentilere paralel bir şekilde Eylül ayında 2.48 milyar dolar fazla verdi ve 12 aylık cari fazla 5.9 milyar dolara yükseldi. Haber akışı ekseninde dalgalı bir seyir izleyen endeks günü yüzde 0.83 yükselişle 103,972 puandan tamamladı.

USDTRY... Dar Bir Bant İçerisinde Dalgalandı… TL varlıklar Trump ve Erdoğan’ın görüşmesi öncesinde yön arayışını sürdürürken Dolar dün global bazda değer kazanmaya devam etti. Gün içerisinde belirli bir bant içerisinde dalgalanan Dolar TL kuru geçtiğimiz haftaya oranla yatay bir seyir izlerken, sınırlı bir şekilde değer kaybetti.

EURTRY... Yatay Seyrini Sürdürdü… Erdoğan ve Trump zirvesi öncesinde TL varlıklarda bekle ve gör havası hâkim. Euro TL kuru yeni işlem gününün ilk saatlerinde 6.35 seviyelerinde işlem görüyor.

EURUSD… Dolar Yükselişini Sürdürdü… Piyasalar dün Trump’ın New York Ekonomi Kulübünde yaptığı konuşmayı takip etti. Çin ve AB’yi tarifeler üzerinden tehdit eden Trump, AB’den ithal edilen otomobillere tarife kararının ertelenmesi konusunda bir açıklamada bulunmadı. Haber kaynakları bu konuda hafta içerisinde ABD tarafından bir açıklama yapılacağını duyurdu. Almanya’da ZEW mevcut koşullar endeksi beklentilerin ötesinde -24,7’ye gerilerken, Euro bölgesi ve Almanya ekonomisi karışık bir görünüm sergiliyor. Trump’ın azil süreci soruşturmasına ilişkin gelişmeler parite fiyatlaması üzerinde etkisini sürdürüyor. Bugün ABD Ekim ayı tüketici enflasyonu verileri piyasaların takibinde olacak.

XAUUSDSon 3 Ayın En Düşük Seviyelerinden Yükseldi… Trump’ın dün New York Ekonomi Kulübünde gerçekleştirdiği konuşma öncesinde altının ons fiyatı 3 aylık düşük seviyelere tutundu. Trump’ın üstü kapalı tarife tehditleri ile altının ons fiyatında yukarı yönlü hareketler görüldü. Geçtiğimiz hafta ABD-Çin ticaret anlaşmasına yönelik iyimserlik güvenli liman alımlarını kısıtlarken, Hong Kong ve diğer ülkelerde yeniden şiddetlenen protesto gösterileri piyasalardaki risk iştahını düşürüyor. Beyaz Saray’dan gelen karışık mesajlar ek vergi tarifeleri üzerinden yürüyen ticaret savaşı belirsizlikleri altın fiyatlarına destek oluyor.

GLDGR... Sınırlı Bir Yükseliş Sergiledi… Altının ons fiyatının 3 aylık en düşük seviyelerden yükselmesi ve Dolar TL kurundaki yatay seyir, gram altın fiyatlarının da karışık seyretmesine neden oldu. Altının gram fiyatı yeni işlem gününün ilk saatlerinde 271 TL seviyelerinde işlem görüyor.

BRENT... Arz Talep Dengesinde Fiyatlanma Eğiliminde… Ticaret anlaşmasına yönelik belirsizlik ve küresel petrol arz fazlası petrol fiyatlarını aşağı yönlü baskılıyor. Brent petrolün varil fiyatı 61 $ seviyelerinde işlem görmekte.

S&P500... Endeks Yeni Rekor Seviyeleri Test Etti… Wall Street Trump’ın New York Ekonomi kulübünde yaptığı konuşmayı takip etti. Piyasalar ABD-Çin ticaret görüşmelerine yönelik her olumlu haberi pozitif fiyatlama potansiyelini koruyor. S&P500 endeksi yeni rekor seviyeleri test ederken, işlem gününü %0.16 yükselişle 3,091 puandan tamamladı.

Alan Yatırım Araştırma