ABD & Avrupa Hisse Senedi Piyasaları

abd--avrupa-hisse-senedi-piyasalari-29101912

ABD & Avrupa Hisse Senedi Piyasaları

28 Ekim Pazartesi günü ABD piyasaları yeni haftaya pozitif bölgede başladı. ABD ile Çin arasında ticaret anlaşmasının ilk fazının gerçekleşecek olması piyasadaki risk iştahını arttırdı ve açıklanan bilançolar da endekslere destek oldu. Seans kapanışına yakın gelen haberde Trump’ın azli için Temsilciler Meclisi’nde bu hafta oylama yapılacağının açıklanması endekslerdeki yükselişe engel olmadı. Dow Jones 132 puan yükselişle 27090 seviyesinden, S&P 500 endeksi 16 puan primle 3039 seviyesinden ve Nasdaq 82 puan değer kazancıyla 8326 seviyesinden günü sonlandırdı. S&P 500 tarihi rekor seviyede kapanış yaparken, Nasdaq 26 Temmuz’dan bu yana ve Dow Jones 19 Eylül’den bu yana en yüksek seviyede kapanış yaptı.

Dow Jones endeksinde ham madde ve bilgi teknolojileri sektörleri %1’in üzerinde primlerle öne çıkarken enerji ve telekomünikasyon sektörlerinde hafif değer kayıpları izlendi. Microsoft, Goldman Sachs, 3M, Dow ve Pfizer %1,5-2,5 arası primlerle en çok kazandıran hisseler oldu. Seans öncesi açıklanan bilanço sonrası güne yükselişle başlayan Walgreens şirketinin hisseleri ana seansta sınırlı yükselişle %0,7 primle günü sonlandırdı. Geçen hafta açıklanan olumsuz bilanço sonrası değer kaybetmeye devam eden Mc Donald’s şirketinin hisseleri bugün de %1,5 değer kaybıyla en çok gerileyen hisse oldu. Petrol fiyatlarındaki düşüşün etkisiyle Exxon ve Chevron değer kaybeden hisseler arasında yer aldı. S&P 500 endeksinde ise bilgi teknolojileri, telekomünikasyon ve sağlık sektörleri %1’in üzerinde değer kazancıyla en çok yükselen sektörler oldu. Alt yapı, emlak ve enerji sektörlerinde ise benzer oranlarda değer kayıpları görüldü. Louis Vuitton’un satın alma teklifi verdiği Tiffany & Co şirketinin hisseleri %30’un üzerinde değer kazancıyla dikkat çekti. Bugün beklentinin üzerinde hisse başı kar açıklayan AT&T şirketinin hisseleri %4,3 primle en çok yükselen hisseler arasında yer aldı.

Avrupa piyasaları pozitif açılış sonrası sakin seyretti. ABD seans açılışı sonrası artan primler rağmen ana endekslerde sınırlı primler görüldü. DAX endeksi Haziran 2018’den bu yana en yüksek seviyede, CAC 40 endeksi tarihi rekor seviyede kapanış yaptı. FTSE 100 endeksi ise yaklaşık son bir ayın en yüksek seviyesinden kapanış yaptı ancak gün içinde test ettiği 100 günlük ortalama olan 7338’in üzerinde kalmayı başaramadı. DAX endeksinde takdirsel tüketim %1,5 ve bilgi teknolojileri %0,8 primle en çok kazandıran sektörler oldu. Temel tüketim %1,1 ve emlak sektörü %0,8 değer kaybıyla en çok değer kaybeden sektörler olarak izlendi. Infineon Technologies, Continental ve Volkswagen %2’nin üzerinde primlerle endekste en çok yükselen hisseler oldu. İngiltere FTSE 100 endeksinde sağlık, emlak ve ham madde sektörleri %1’in üzerinde primlerle endekse destek olurken finansallar %1,1 değer kaybıyla en çok gerileyen sektör oldu. Metal fiyatlarındaki yükselişin etkisiyle madencilik hisselerinde en çok yükselen hisseler arasında öne çıktı. Bugün açıkladığı bilançoda beklentinin altında hisse başı kar açıklayan HSBC’nin hisseleri %3,7 değer kaybıyla dikkat çekti.

İş Yatırım