Global Piyasalar ABD Büyüme Rakamı ve Fed Toplantısına Kilitlendi

global-piyasalar-abd-buyume-rakami-ve-fed-toplantisina-kilitlendi-30101909

Global Piyasalar ABD Büyüme Rakamı ve Fed Toplantısına Kilitlendi

Yurtiçi piyasalarda Pazartesi günü Cumhuriyet Bayramı öncesinde erken kapanış yapılırken, BİST-100 Endeksi günü yüzde 0,38 düşüş ile 99.838 puandan tamamladı. Toplam işlem hacmi 2,5 milyar TL olarak gerçekleşti. Avrupa Birliği (AB), İngiltere'nin Brexit sürecini 31 Ocak tarihine kadar ertelenmesi talebini kabul ederek işletmeler ve tüketiciler için söz konusu olan belirsizliğin süresini uzattığı açıklandı. Diğer taraftan, İngiltere'de ana muhalefetteki İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn'in hükümetin erken seçime gidilmesine destek vereceğini açıklamasıyla ülkenin Aralık ayında sandığa gitmesi kesinleşti. Salı günü Milli Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, 22 Ekim 2019 tarihinde Fırat’ın doğusuna ilişkin Türkiye ile Rusya Federasyonu arasında Soçi’de varılan mutabakat kapsamındaki hususların yerine getirilmesinde gerekli hassasiyetin gösterildiği ifade edilmiştir. Dün, Cumhuriyet Bayramı nedeniyle yurtiçi piyasalar kapalı iken global piyasalarda dolarda yaşanan dalgalanma ile birlikte kurun fiyatlamalarda 5,7239-5,7533 bölgesi aralığında hareket ettiği ve günü 5,7436 seviyeleri civarında tamamladığı görüldü. Küresel piyasalarda risk iştahının seyrine bağlı olarak ons altının dün fiyatlamalarda 1483-1494 dolar bölgesi aralığında hareket ettiği görülürken gün sonunda kıymetli metalin kayıplarını ikinci güne taşıdığını gördük.

A1 Capital Günlük Bülten

Global büyümede ivme kaybı yaşanabileceğine dair artan endişeler ve resesyon ihtimali petrol fiyatlamaları üzerinde baskı oluşturmaya devam ederken Brent petrolün dün fiyatlamalarda 61,95 dolar seviyeleri civarını test ettiği fakat gün sonunda bu bölgede kalıcılık sağlayamadığı görüldü. Dün , ABD’de API tarafından açıklanan haftalık ham petrol stoklarında yaşanan 592 bin varil petrol fiyatlamaları üzerinde baskıyı bir miktar artırdığı görülüyor. Bugün, ABD’de Enerji Bilgi İdaresi (EIA) tarafından açıklanacak haftalık ham petrol stokları rakamları takip edilecek.


Bugün Açıklanması Beklenen Bilançolar: ARCLK, GARAN, FORD, TOASO

Manşetteki haberler

  • ABD Temsilciler Meclisi Türkiye'nin Fırat'ın doğusunda düzenlediği Barış Pınarı Harekatı nedeniyle Türkiye'ye yaptırımlar getirilmesini öngören yasa tasarısı 403 evet oyuna karşı 16 hayır oyu ile kabul edildi.
  • ABD Temsilciler Meclisi, 1915 olaylarını "soykırım" olarak tanıyan karar tasarısını kabul edildiği açıklandı. Temsilciler Meclisi Demokrat Vekili tarafından nisan ayında sunulan söz konusu tasarı, 405 "evet" oyuna karşılık 11 "hayır" oyuyla meclisten geçti.
  • BIST Pay Endeksleri Temel Kuralları, yeni pazar yapısı değişiklikleri ile BIST Likit Banka, BIST Banka Dışı Likit 10 ve BIST GİP endekslerinin hesaplanmaya başlaması nedeniyle güncellendiği açıklandı. Kaynak: Borsa İstanbul
  • AB Komisyonu Başkanı Tusk yaptığı değerlendirmede, Brexit’in 31 Ocak tarihine kadar uzatılması konusunda uzlaşıya varıldığı açıklandı.
  • Bugün, ABD kaynaklı veri akışı başta Büyüme ve ADP rakamları takip edilecek. Ayrıca, Fed’in gerçekleştireceği Ekim ayı toplantısı ve başkan Powell’ın açıklamaları global piyasalarda oynaklığın artmasına neden olabilir.
  • Borsa İstanbul’da negatif açılış bekleniyor.

A1 Capital