Asya hisse piyasalarında genel olarak satıcılı seyir sürüyor

Çin’de rekor sayıya ulaşan günlük Kovid vakalarına ilişkin endişelerin etkisiyle Asya hisse piyasalarında genel olarak satıcılı seyir sürüyor. Hong Kong Hang Seng Endeksi %1,60 düşüşle Asya’daki kayıplara öncülük etmekte.

Asya hisse piyasalarında genel olarak satıcılı seyir sürüyor

Bugün Ne Bekliyoruz? Çin’de rekor sayıya ulaşan günlük Kovid vakalarına ilişkin endişelerin etkisiyle Asya hisse piyasalarında genel olarak satıcılı seyir sürüyor. Hong Kong Hang Seng Endeksi %1,60 düşüşle Asya’daki kayıplara öncülük etmekte. Çin ve Güney Kore endekslerinde de düşüşler mevcut. MSCI Japonya dışı Asya Endeksi bu sabah %0,28 geriledi. Çin’de uygulanan Kovid kısıtlamaları dünyanın en büyük ikinci ekonomisinin beşte birini etkiliyor. Asya piyasalarındaki düşüş eğilimine karşın zayıf yenden destek bulan Japonya hisselerinde bugün pozitif bir seyir hâkim; Nikkei225 Endeksi %0,63, Topix Endeksi %1,13 yükseldi. ABD endekslerinin günü düşüşle tamamlamalarının ardından vadeli kontratlar yatay bir açılışı işaret ediyor. Veri takviminde bugün ABD’de bu ayın Richmond İmalat Endeksi ve Euro Bölgesi’nde kasım Tüketici Güven Endeksi takip edilecek. Ayrıca, ABD’de bu yıl Federal Açık Piyasa Komitesi’nde (FOMC) oy hakkı bulunan Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester ve St. Louis Fed Başkanı James Bullard’ın konuşmaları önemli olabilir. Yurt içinde bu ayın Tüketici Güven Endeksi izlenecek. Endeks ekimde mevsim etkisinden arındırılmış olarak bir önceki aya göre %5,3 artışla 72,4 puandan 76,2 puana yükselmişti. Haziran ayından bu yana yükselen tüketici güveni ekimde on bir ayın en yüksek değerini aldı.

 

Piyasalarda Dün Ne Oldu? Haftanın ilk işlem gününde hem Avrupa hem de ABD hisse endeksleri negatif bir görünüm sergiledi. DAX Endeksi %0,36 düşerken FTSE 100 ve CAC 40 Endeksi yatay satıcılı fiyatlandı. ABD tarafında S&P 500 Endeksi %0,39 ve Nasdaq Bileşik Endeksi %1,09 düştü. Dow Jones Endeksi ise sınırlı geriledi. EUR/USD paritesi %0,81'lik düşüşle 1,024 düzeyine indi. Paritedeki düşüşe karşın Dolar Endeksi (DXY) 0,9 puan artarak 107,8 puana yükseldi. ABD Hazine tahvili faizlerinde de bir miktar artış kaydedildi. 10 yıllıklar %3,83’e ve 2 yıllıklar %4,56’ya ulaştı. Dolar’daki güçlenmeye bağlı olarak ons altın %0,64 değer kaybederek 1.739USD’ye indi. Brent petroldeki düşüş sürdü ve varil başına 87USD’ye geriledi. Avrupa’nın lokomotifi Almanya’da üretici fiyat endeksi (ÜFE) ekimde yıllık bazda %34,5 arttı. Piyasa beklentisi ise %41,5’lik artış gerçekleşmesi yönündeydi. Aylık bazda beklentiler %0,9’luk artış olmasını işaret ederken %4,2’lik düşüş kaydedildi.

BIST 100 Endeksi dün kapanışa doğru gelen alımların etkisiyle %0,96 artarak küresel hisse endekslerinden pozitif ayrıştı. Böylece gösterge endeks günü 4.570,32 puandan tamamladı. Endeks’in lot bazında işlem hacmi 5,16 milyar oldu. EUR/TRY kuru 19,08 TL seviyesine gerilerken USD/TRY kuru 18,62 TL düzeyinde stabil kaldı. Gram altın da 5 TL düşerek 1.041 TL’ye geriledi. Yurt içinde ekim ayı yabancı turist girişleri yıllık %38,4 artarak 4,8 milyon oldu. 2019 Ekim’de 4,3 milyon yabancı turist girişi gerçekleşmişti. TÜİK’in ekim ayı verileri yurt dışı üretici fiyat endeksinin (YDÜFE) aylık %1,34 ve yıllık %103,79 arttığını gösterdi.

Kaynak Piramit Menkul
Hibya Haber Ajansı