FED başka piyasa başka telden

Haftaya , önde gelen merkez bankalarının , UBS tarafından emilen Credit Suisse'in çöküşünün ardından dolar likiditesine kolay erişim sağlamak için koordineli eylemleri ile başladık.

FED başka piyasa başka telden

Haftaya , önde gelen merkez bankalarının , UBS tarafından emilen Credit Suisse'in çöküşünün ardından dolar likiditesine kolay erişim sağlamak için koordineli eylemleri ile başladık. Ardından Fed, beklendiği gibi, "kesin ama iyi duygularla dolu" olarak tanımlayacağımız bir mesajla faiz oranlarını çeyrek puan artırdı ve %5’e çıkardı. Diğer bir deyişle, enflasyonla mücadele unutulmadı, ancak para politikası bozulursa duruma uyum sağlayacaklar. Bu, piyasalar tarafından "en ufak bir ekonomik veya finansal bozulmada sıkı para politikası ortadan kalkacaktır" veya buna benzer bir şeye çevrildi.

İsviçre Ulusal Bankası biraz geçte olsa içinde bulunduğu sürece ayak uydurup enflasyon öncelik dedi ve politika faizini 50 baz puan artırarak %1,5'e çıkardı. . Enflasyon endişesi devam eden İngiltere Merkez Bankası ise 25 baz puanlıkla gösterge faizini %4,25'e yükseltti. Hizmet PMI’lar hala dinamik olmaya devam ederken, ABD'nin Şubat ayı dayanıklı mal siparişleri zayıftı

Bankacılık sektörüne ilişkin korkuların hafiflemesi, Cuma günü finansal piyasaların sert bir şekilde düşmesi nedeniyle kısa sürdü. Credit Suisse'in iflas etmesi ve UBS ile İsviçre merkez bankası tarafından kurtarılmasının ardından, yatırımcıları endişelendirme sırası Deutsche Bank'taydı. Almanya'nın en büyük bankası, temerrüde düşme riskine karşı sigorta maliyetindeki keskin artışın tüm Avrupa bankacılık ekosisteminin istikrarına ilişkin endişeleri artırmasıyla hafta sonunda düştü.

Bankacılık hisseleri iki haftadır en güçlü sektörel gerilmeleri kaydederken, yeniden riskten kaçınma moduna girilmesi diğer sektörlerinde zayıflamasına imkan tanıyor. Faiz artırım döngüsünün yakında sona ereceğine dair umutlara rağmen, özellikle daha geniş bir bulaşma korkusu ve durgunluk korkularının yeniden canlanmasıyla birlikte, volatilitenin önümüzdeki günlerde de yüksek kalması muhtemel. Bu şokların geçici mi yoksa daha büyük bir krizin habercisi mi olduğunu yalnızca zaman gösterecek.

Fed'in faiz oranlarını beklendiği gibi çeyrek puan artırma kararının ardından dolar, euro karşısında 1,09'un üzerinde kısa bir dönüş yaptı. Ancak hafta sonunda Avrupa bankalarının düşüşüyle gerçekleşen riskten kaçınmanın güçlenmesi, doları destekledi ve Cuma günü parite 1.072 USD'ye geri döndü. Aynı durum, GBP başına 1,2196 ABD Doları olan İngiliz Sterlini için de geçerliydi.

Petrol fiyatları bu hafta yükseldi, geçen hafta Brent tipi ham petrol fiyatlarının yaklaşık %12'lik baş döndürücü düşüşünden geri dönüş gibi görünen bir toparlanma. Atlantik'in her iki yakasındaki bankalar mücadele etmeye devam ederken geldi. Arz tarafında, Rusya'nın üretimi Haziran ayı sonuna kadar günde yaklaşık 500k varil düşürmeye devam etmesi bekleniyor. Kuzey Avrupa Brent ve ABD WTI fiyatları sırasıyla varil başına 73 usd ve 68 usd’ye geldi.

Bu haftanın gündeminde; ABD Tüketici Güven Endeksi (Salı), Almanya'nın Mart ayı ön enflasyon rakamları ve ABD'de 4. Çeyrek GSYİH'sının son tahmini (Perşembe), ardından Cuma günü Mart ayında Euro bölgesi enflasyonu ve PCE enflasyonunu takip edeceğiz. Ayrıca ABD’de etki yaratabilecek iki konuşma var. ABD Hazine patronu Janet Yellen'in Perşembe akşamı ve ECB Başkanı Christine Lagarde da Cuma günü konuşma yapacaklar.

MANŞETTE ÖNE ÇIKANLAR

Merkezi Kayıt Kuruluşu(MKK) nezdinde pay senedi yatırımcı sayısı 25 Mart haftası itibarıyla 4,25 milyonu aştı.

Uluslararası Para Fonu Başkanı Kristalina Georgieva, Çin'in güçlü ekonomik toparlanma belirtileri gösterdiğini söyledi.

Minneapolis Fed Başkanı Neel Kashkari, bankacılık sistemindeki son streslerin ABD ekonomisini resesyona yaklaştıracağını söyledi.

ABD'de Finansal İstikrar Gözetim Konseyi, bankacılık sektöründeki mevcut koşulları görüşmek üzere toplandı.

Artan faiz maliyetleri nedeniyle Fed'in geçen yıl net kârı 49,1 milyar dolar azalışla 58,8 milyar dolara düştü.

St Louis Fed Başkanı James Bullard, bankacılık sektöründeki gerilim azaldığında, Fed politika faizinin artırılması gerekeceğini söyledi.

Richmond Fed Başkanı Thomas Barkin, geçtiğimiz hafta yapılan FOMC toplantısında faiz artırımı kararı alınırken başka bir düşünce içine girmediğini, faiz artırımı ihtiyacı konusunda nedenin açık olduğunu söyledi.

ABD'de Silicon Valley Bank'ın batması mevduat sahiplerinin tasarruflarını büyük bankalara yönlendirmelerine yol açtı. Fed verilerine göre, ABD'nin en büyük 25 bankasının mevduatları 15 Mart haftasında artış gösterdi. Daha küçük bankaların mevduatları ise azaldı.

Avrupa Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Luis de Guindos, bankacılık sektöründe yaşanan kargaşanın düşük büyüme ve enflasyon oranlarına yol açabileceğini söyledi.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P Global, Almanya'nın kredi notunu teyit etti, resesyondan kıl payı kurtulacağını belirtti.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Arjantin'in kredi notunu kamu kurumlarının dolar cinsi tahvillerden vazgeçmesine zorlayacak operasyonunun ardından düşürdü.

Kaynak A1 Capital
Hibya Haber Ajansı