ALNUS YATIRIM MENKUL DEĞERLER A.Ş

alnus-yatirim-menkul-degerler-a.s-08051907

ALNUS YATIRIM MENKUL DEĞERLER A.Ş

22 Mart Cuma günü Temer'in tutuklanması sonrası gerilen Brezilya reali % 2.3 değer kaybederken sorunlu Arjantin'in pesosu % 3 artarak tarihi rekor seviyesini görmüştü. Aynı gün Türk Lirası da % 5 değer kaybetti ve 5.75 TL'yi aştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan "Ey finans sektörünün içinde olanlar, kalkıp da piyasadan dövizleri toplayıp, döviz yükselecek şöyle olacak böyle olacak bu tür provokatif eylemlerin içerisine giriyorsanız bunun bedelini çok ağır ödeyeceksiniz." dedi. TCMB, ekstra hamleler yaparak TL'yi o zirve seviyesinin altına getirmeye katkı yaptı. Bir süre Haftalık repo ihalesi açmadı ve 5 Nisan'a kadar % 25.50 ile fonlama yaptı. Türk lirası bu sayede sakinleşti.

Son 1 aydır Türkiye'de dar bantta düzenli bir devalüasyon yapılıyor. Yani TL değer kaybettiriliyor. Ancak YSK'nın İstanbul başkanlık seçimini iptali ile kur 6.0 TL'den 6.20 TL'ye yükselince dar bant patladı. Global ve yurtiçi oyuncular bilir ki 6.20 üstünde kalıcı olan kur teknik formasyonda "çanağı tamamlamak için" 7.20 zirvesini görme isteğini artırır. Bu gerçekleşirse ekonomimize büyük bir darbe, bugüne kadar atılan iyi adımların çöpe atılması demek olacaktır.

Bu yüzden TCMB'nin "İzlemedeyiz" tarzı açıklamalarından ziyade hamlelerine ihtiyaç var. Üstelik işi kolaylaştı, tüm kötü haberler geldi: Trump Çin'e vergiyi koydu. İstanbul seçimi iptal oldu. Ama hayat devam ediyor. Liverpool, Barcelona'yı 3-0 yenildiği ilk maçın ardından nasıl 4-0 yenebiliyor, örnek olsun!

Borsada BIST100 Endeksi iki gündür düşerek 91 seviyesinde kapandı ki bu seviye yılbaşındaki seviye. Yani Mart ayında % 15 artıda olan borsa bu yıl ki tüm kazancını geri vermiş duruma. Eğer burası aşağı kırılırsa 87 bin ana desteği gündeme gelir. Onun altı ise kriz demek! Umarız bu seviyeler görülmez.Yukarıda ise 93 bin üstünde kalıcı olunması halinde aydınlık günler geliyor demektir.

STRATEJI

Borsada 91 bin destek, altında 87 bin gündeme gelebilir. Yukarda ise 93 bin direnç. Yurtdışında ABD borsaları çalkalandı ama bizim dünkü kapanış seviyesinde kapandı.

Bugün Ereğli temettüsü nedeniyle BIST 100 eksi, VIOP artı açabilir.



Kaynak Alnus Yatırım Menkul Değerler A.Ş