Dış açığa ‘altın’ çözüm

Dış açığa ‘altın’ çözüm

Dış açığa ‘altın’ çözüm

Türkiye'nin altın dahil birçok maden rezervi konusunda zengin bir ülke olduğuna dikkat çeken Niziplioğlu Holding Başkanı Ömer Niziplioğlu, “Şu anda 4 milyar dolar olan maden ihracatımızı çok rahat 40 milyar dolara çıkarabiliriz. Bu da döviz açığımızı kapatacak tutar” dedi…

Çoğu atıl bekliyor

Petrol kaynakları yeterli olmasa da Türkiye, sanayi, teknoloji ve kimya sektörünün en çok ihtiyacı olan madenlerini bünyesinde barındırıyor. Altın dahil keşfedilen yüzlerce maden var. Birçoğu da ruhsatlandırılan bu madenlerin gün yüzüne çıkarılması şart. Gelişmiş ülkelerde madencilik gelirinin milli gelire oranının yüzde 5-10 olduğunu belirten Niziplioğlu Holding Başkanı Ömer Niziplioğlu, " 800 milyar dolarlık milli gelirimize göre 40 milyar dolarlık ihracatın olması gerekiyor” dedi.

Sıra iş insanlarında

Milli servetlerin yerli imkanlarla çıkarılması da bir o kadar önemli. Türkiye'nin yüksek potansiyeline karşılık maden gelirinin düşük kaldığını bunun nedenini araştırmak için aktif maden ocaklarına gidip incelemeler yaptıklarını belirten Niziplioğlu, hepsinin ortak derdinin yeterli sermaye bulamamak olduğunu ifade etti. Devletin 10 binlerce maden arama ve çıkarma ruhsatı dağıttığını söyleyen Niziplioğlu, "Maden Tetkik ve Arama (MTA) üzerine düşeni yapmış. Aramış, bulmuş ve ihale etmiş. Biz de kaynak sorunu nasıl çözebileceğimize kafa yorduk" dedi.

Acil kaynak gerekiyor

Ruhsat alınmasına rağmen kaynak sorunu nedeniyle işletilmeyen birçok maden sahasının olduğunu belirten Niziplioğlu, "Eksik olan kaynak. Kaynak, ne özel sektörde, ne devlette var. Bankalar da madencilik sektörüne kredi sağlamada hevesli değil" dedi. Madencilik sektörüne acilen 30-40 milyar dolarlık kaynak gerektiğine işaret eden Niziplioğlu, "Bu, 3-5 kişi ile olacak bir iş değil. O yüzden gayrimenkul yatırım ortaklığı gibi 'Maden Yatırım Ortaklığı' kurmaya karar verdik. Bu kapsamda Niziplioğlu Maden Arama Ve İşletme AŞ'yi (Nimaş) kurduk" diye konuştu.

Resmi raporlarla tespit

“Maden sahalarını birleştirecek bir hayalimiz var” diyen Ömer Niziplioğlu, ruhsat sahiplerini tek çatı altında toplayacaklarını daha sonra da söz konusu sahalarda rezerv tespiti yapacaklarını söyledi. Niziplioğlu, şöyle devam etti: "Rezervlerin ekonomik değerini resmi raporlarla ortaya koyacağız. Nimaş halka açık, şeffaf bir şirket olacak. Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) ile görüşüp izin almaya çalışacağız. Halka arz sonrası bulunan kaynakla madeni çıkarıp işleyeceğiz. Bu ancak birlik, beraberlik ve milli şuurla olabilir. Halka açık şirkete ortak olan vatandaş da hissesi oranında kazanacak.”

Kanada örneği…

Her maden için ayrı bir fon bulunacağını ve büyük küçük her maden için maden yatırım ortaklığı kurulacağını ifade eden Niziplioğlu, “Her kesim madenden payını alacak. Çok büyük sahalar için yabancı ortak arayacağız. Kanada’da 3 bin maden sahası borsada işlem görürken ülkemiz çok yetersiz. Kaynaklarımızı en iyi şekilde değerlendirmeliyiz.”- 
Yandex.Mail mobil uygulamasından gönderildi

Kaynak Green Pr