Kısa Vade Örnek Strateji - VİOP30

kisa-vade-ornek-strateji---viop30-01111909

Kısa Vade Örnek Strateji - VİOP30

Yurtiçinde dikkatler TCMB Başkanı Murat Uysal’ın sunumuyla gerçekleştirilen Enflasyon Raporu’ndaydı. TCMB’nin ilerleyen toplantılarına yönelik yapacağı adımları kestirebilmek adına önem arz eden raporda Uysal; önümüzdeki dönemde enflasyondaki düşüş eğilimi ve finansal koşullardaki iyileşmeyle birlikte yurtiçi talebin kademeli olarak toparlanmaya devam edeceğini söyledi. Enflasyon konusunda ise TÜFE’nin Ekim ayında tek hanede kalacağını yılın son iki ayında ise baz etkisiyle bir miktar yükseleceğini öngördüklerini söylerken enflasyondaki ana eğilimin aşağı yönlü olduğunu ifade etti. Uysal ayrıca parasal sıkılığın düzeyini enflasyondaki düşüşü sağlayacak şekilde belirleyeceklerini söyledi. Yılsonu tahminlerinde ise 2019 yılı TÜFE tahmini yüzde 13.9’dan yüzde 12’ye çekilirken 2020 yılı enflasyon tahmini ise yüzde 8.2’de sabit bırakıldı. Orta vadede ise TÜFE’nin yüzde 5.0 seviyelerinde istikrar sağlayabileceği belirtildi. Yapılan enflasyon raporu sonrasında tüm dikkatler önümüzdeki hafta yayınlanacak olan enflasyon verisine çevrildi. Zira önümüzdeki dönemde kur tarafında jeopolitik ve siyasi riskler nedeniyle ekstra bir şok yaşanmaz ise enflasyon tarafında beklentilerin altında bir sonuç alınmasıyla birlikte faiz indirimleri devam edebilir.

Yurtdışı tarafta ise Çarşamba akşamı yayınlanan FED/FOMC toplantılarının etkisi devam etti. Hatırlayacağımız gibi FOMC kararlarında FED’in faiz indirimlerine ara vereceği belirtilse de FED Başkanı Jerome Powel’un enflasyon ile ilgili endişeli düşünceleri dikkat çekmişti. Özellikle Powell’ın yeniden faiz artırımı yapılması için enflasyonda ciddi bir yükseliş gerektiğine yönelik açıklamaları güvercin olarak algılanarak Dolar varlıklarını baskı altında bırakmıştı. Bundan sonraki süreçte faizler konusunda atılacak adım şüphesizki ABD’den gelecek veriler sonrası şekillenecektir. Ayrıca ticaret savaşlarının akıbeti de yine FED’in karar mekanizmasında önemli rol oynamakta. Öte yandan dün akşam saatlerinde Temsilciler Meclisi’nde Trump’ın azil sürecini resmileştiren karar tasarının onaylanması da yine önemli gelişmeler arasında yer aldı.

Ekonomik takvimde ise ilk olarak Avrupa’dan önemli veri akışları takip ettik. Ekim ayında TÜFE bir önceki aya göre 0.1 gerileyerek yüzde 0.7 seviyesinde gerçekleşirken enerji ve gıda maddelerinin ihmal edildiği çekirdek datası ise yüzde 1.1 ile beklentilerin üzerinde açıklandı. Büyüme tarafında ise GSYİH yıllık bazda yüzde 1.1 ile beklentilere paralel olarak açıklanırken çeyreklik bazda yüzde 0.2 ile tahminlerin üzerinde bir sonuç aldı. İşsizlik Oranı verisi ise 7.5 ile piyasada beklenen rakamları (Beklenti 7.4) karşılayamadı.

ABD tarafında ise Çekirdek Kişisel Tüketim Harcamaları (PCE) yıllık bazda yüzde 1.7 aylık bazda ise yüzde 0.0 ile zayıflamaya devam etti. PCE Fiyat Endeksi ise yıllık bazda yüzde 0, yıllık bazda ise yüzde 1.3 olarak kayıtlara geçti. Genel olarak baktığımızda gelen verilerin enflasyondaki kötü gidişatı desteklediğini söyleyebiliriz. Özellikle yarın ABD İş İstatistikleri Bürosu tarafından yayınlanacak olan Ortalama Saatlik Kazançlar, Tarım Dışı İstihdam ve İşsizlik Oranı verileri Dolar varlıklarının gidişatı açısından kritik olabilir. Şayet bu taraftada kötü bir sonuç alınması halinde Dolar varlıklarındaki kayıplar derinleşebilir.

EURUSD

Veri akışı bakımından yoğun bir günü geride bıraktık. İlk olarak Avrupa tarafından takip ettiğimiz enflasyon, işsizlik ve büyüme rakamlarında özellikle yıllık TÜFE’nin 2016 Kasım ayından bu yana en düşük seviyelere gerilemesi ve İşsizlik Oranı rakamında beklentilerin altında bir sonuç alınması; Çarşamba günü FED Başkanı Powell’ın güvercin yorumları sonrası toparlanan parite üzerinde baskı yarattı ve alış yönlü işlemler sınırlandı. Öte yandan ticaret savaşları cephesinde ABD ile Çin arasındaki görüşmelerde tıkanma yaşandığına dair haber akışları da paritedeki yukarı yönlü atakları sınırlıyordu. Günün 2.seansında ise dikkatler ABD verilerine çevrildi ve rakamlardaki olumsuz tablo sonrası parite tekrardan yönünü yukarı çevirdi. Bugünün gündeminde ise dikkatlerimiz ABD İş İstatistikleri Bürosu tarafından gelecek veri akışlarında olacak. Öte yandan ISM tarafından yayınlanacak olan İmalat PMI rakamlarının da takip edileceği günde ayrıca başta ticaret savaşları olmak üzere küresel risklere yönelik haber akışları da önemli olabilir.

Teknik seviyeler;

Dirençler; 1.1175, 1.1190, 1.1215, 1.1240, 1.1265

Destekler; 1.1140, 1.1125, 1.1110, 1.1080, 1.1055

USDTRY

Çarşamba akşamı yayınlanan FED kararları ve güvercin FED Başkanı Powell’ın açıklamaları sonrası 5.70 seviyelerinin altını test eden kur dün TCMB Başkanı Murat Uysal’ın senenin enflasyon raporuna yönelik sunumu ve ticaret savaşları cephesinden gelen olumsuz açıklamalar ile bir miktar alıcılı seyretti. Öte yandan Zar öncülüğünde gelişmekte olan kurlarında görülen zayıflıkta yine TL varlıkları açısından negatifti. Diğer tarafta ise Suriye eksenli olarak jeopolitik ve siyasi risklerde yine kur hareketliliği açısından dikkatle takip edilmekte. Bugün ise tüm dikkatlerimiz ABD İş İstatistikleri Bürosu tarafından gelecek Tarım Dışı İstihdam, Ortalama Saatlik Kazançları ve İşsizlik Oranı verilerinin yanı sıra Uluslararası Kredi Derecelendirme Kuruluşu Fitch’in Türkiye’nin not ve görünümüne ilişkin kararında olacak. Öte yandan ABD Başkanı Donald Trump’ın azledilmesine dair yapılan soruşturmadan gelebilecek ekstra haber akışlarıda önemli olabilir.

Teknik seviyeler;

Dirençler; 5.7340, 5.7500, 5.7760, 5.7930, 5.8165

Destekler; 5.6915, 5.6725, 5.6500, 5.6375, 5.6210

GBPUSD

İngiltere tarafında 12 Aralık’ta yapılması beklenen erken seçime yönelik öngörüler fiyatlamalar üzerinde etkili oluyor. Son yapılan anketler mevcut hükümetin koltuk sayısını koruduğuna yönelik. Öte yandan Brexit yanlısı partilerinde oy sayısını artırabileceği söyleniyor. Bu durumda şuanda anlaşmasız bir ayrılık ihtimalini güçlendirerek Sterlin varlıklarına pozitiflik katıyor. Öte yandan FED’in Ekim toplantısında aldığı kararlar sonrası oluşan zayıflıkta alış yönlü işlemlere itici bir güç sağlıyor. Özellikle FED Başkanı Powell’ın enflasyona yönelik endişeli açıklamaları sonrası bugün ABD’den gelecek Tarım Dışı İstihdam, Ortalama Saatlik Kazançları ve İşsizlik Oranı verileri kritik olabilir. Ayrıca ABD ve İngiltere’den gelecek İmalat PMI rakamları da yine parite üzerinde volatil hareketlere neden olabilir. Öte yandan başta ticaret savaşları ve Brexit gibi küresel risk unsurlarının yanı sıra ABD Başkanı Donald Trump’ın azil soruşturmasına yönelik gelebilecek açıklamalarda dikkatle takip edilmeli.

Teknik seviyeler;

Dirençler; 1.2990, 1.3020, 1.3050, 1.3080, 1.3100

Destekler; 1.2940, 1.2915, 1.2900, 1.2860, 1.2830

BRENT PETROL

Dün sabah saatlerinde Dünya’nın en büyük petrol ithalatçısı konumundaki Çin’in İmalat PMI’ında görülen zayıflık ülke ekonomisi kadar global ekonomi açısından da resesyon ihtimalini güçlendirirken, Euro Bölgesi ve ABD’de açıklanan vasat verilerin de desteklemesiyle küresel petrol talebine yönelik endişeleri de canlandırarak emtiadaki satışları derinleştirdi. Diğer taraftan; her ne kadar başta Donald Trump olmak üzere ABD Yönetimi’nin bir ticaret anlaşmasının imzalanacağına inandığına dair söylemleri dikkat çekse de, Çinli yetkililerin ABD ile uzun soluklu bir ticaret anlaşması yapılabileceğine pek inanmadıklarına yönelik haber akışları da tedirginlik unsuruydu. Bugün de emtia açısından yine; başta ABD’den gelecekler olmak üzere önemli ekonomik verilerin sonuçlarını global petrol talebine de etkileri açısından dikkatle takip edeceğiz. Keza, Ticaret Savaşları ve Brexit gibi küresel risklerin durumu da bu bağlamda kritik olup, ABD’de açıklanacak olan Sondaj Kuyusu Sayıları ile birlikte emtiada oynaklıklara neden olabilir.

Teknik seviyeler;

Dirençler: 60.00, 60.25, 60.60, 60.90, 61.10

Destekler: 59.60, 59.00, 58.70, 58.40, 58.00

ONS ALTIN

Çarşamba akşamı FED Başkanı Powell'ın: FED’in faiz artırım döngüsüne yeniden dönebilmesi için enflasyonda keskin bir yükseliş gerektiğine ve mevcut durumun buna işaret etmediğine yönelik açıklamalarının ABD tahvil faizlerinin baskılamasından destek bulan Değerli Metal’de dün de bu hareketlerin devamı görüldü. Ayrıca, başta Çin İmalat PMI’ı olmak üzere önemli bölgelerden gelen ekonomik verilerdeki zayıflıklar ve yine Çinli yetkililerin ABD ile uzun soluklu bir Ticaret Anlaşması’nı pek olası görmediklerine dair haber akışları da borsalar üzerinde baskıya neden olarak aralarında Ons Altın’ın da bulunduğu güvenli liman varlıklarına talep getiren unsurlardandı. Yeni günde de Çin’den gelen Caixin İmalat PMI’nın etkisi ile kısmi oynaklıklar oluşan emtiada, günün kalanında fiyatlamalar açısından; ABD’de açıklanacak olan Tarım Dışı İstihdam, Ortalama Saatlik Kazançlar ve İşsizlik Oranı gibi ekonomik veriler kritik olacak. Keza, Ticaret Savaşları, Brexit ve İran Nükleer Anlaşması gibi risklerin durumu da Dolar Endeksi, tahvil piyasaları ve borsalar üzerinden Sarı Metal’de oynaklıklara neden olabilir.

Teknik seviyeler;

Dirençler: 1512, 1515, 1518, 1522, 1526

Destekler: 1507, 1502, 1495, 1486, 1479

IşıkFX