Çin: "ABD rasyonel sesleri daha fazla dinlemelidir"

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zhao Lijian, Çin-ABD ilişkilerinde her iki tarafın da iş birliğinden fayda sağlayacağını ve çatışmadan kaybedeceğini ifade etti.

Çin:

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zhao Lijian, Çin-ABD ilişkilerinde her iki tarafın da iş birliğinden fayda sağlayacağını ve çatışmadan kaybedeceğini ifade etti.

Basında yer alan habere göre, eski ABD Hazine Bakanı Larry Summers, ABD’nin Çin’e saldırmak yerine kendi ekonomik avantajlarını oluşturmaya odaklanması gerektiğini belirtti. Bunun dışında Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Kristalina Georgieva dahil ekonomistler de ABD’yi Çin’e karşı başlatılan ekonomik savaşı gözden geçirmeye çağırdı.

Zhao Lijian, bugün düzenlenen basın toplantısında, Çin-ABD ekonomik ve ticari ilişkilerinin özünün karşılıklı yarar ve çıkara dayalı olduğunu vurguladı.

Zhao Lijian, ticaret savaşı, teknoloji savaşı, yapay “duvarlar ve bariyerler” örme ve “ayrılma ve zincirleri kırmaya” zorlamanın, piyasa ekonomisi ilkelerini tamamen ihlal ettiğine ve hem başkalarına hem de ABD’nin kendisine zarar verdiğine dikkat çekti.

ABD’nin rasyonel sesleri dinlemesi, sıfır toplamlı düşünceyi bırakması ve ulusal güvenlik kavramını genelleştirmeyi terk etmesi gerektiğini dile getiren Zhao Lijian, bunun yanı sıra ABD’nin ekonomik, ticari ve teknolojik sorunları siyallaştırmayı, araçsallaştırmayı ve silahlandırmayı da bırakması gerektiğini belirtti.

Zhao Lijian, ABD ile birlikte Çin ve ABD liderlerinin Bali’de yaptığı görüşmede vardığı fikir birliğini yerine getirmeye ve Çin-ABD ilişkilerini istikrarlı ve sağlıklı gelişme yoluna geri oturtmaya hazır olduklarını kaydetti.

Kaynak: Çin Uluslararası Radyosu
Hibya Haber Ajansı