ABD ile Çin 1.Aşamayı Tamamlıyor mu!

abd-ile-cin-1.asamayi-tamamliyor-mu-04111906

ABD ile Çin 1.Aşamayı Tamamlıyor mu!

Geçtiğimiz haftanın kapanış saatine doğru Uluslararası Kredi Derecelendirme Kuruluşu Fitch, Türkiye’nin kredi notu ve görünümüne ilişkin kararını açıkladı. Fitch, kredi notunu ‘’BB-‘’ olarak teyit ederken görünümünü ise ‘’negatif’’ten ‘durağan’’a yükselti. Yapılan açıklamada ise ekonomin dengelenme konusunda ilerleme kaydettiği belirtilse de dış finansman ihtiyacından kaynaklı olarak kırılganlığın devam ettiği vurgulandı. Bugün ise Fitch Rating Yöneticisi Douglas Winslow; küresel koşulların Türkiye’ye yardımcı olduğunu ve yüksek faiz indirimlerine rağmen TL’de dengelenme gördüklerini söyledi. Aşağı yönlü risklerin belirgin şekilde azaldığını da vurgu yapan Winslow, kredi notu için önemli olanın sürdürülebilir bir ekonomik toparlanma olduğunu söyledi. Diğer tarafta ise bugün yurtiçinde tüm dikkatler Ekim ayına ait enflasyon rakamlarındaydı.TÜFE aylık bazda yüzde 2.00 artış gösterirken yıllık bazda ise yüzde 8.55’e geriledi ve 2016 Aralık ayından bu yana gelen en düşük seviyesine ulaştı. Fitch’in kredi not görünümünde olumlu bir revize gerçekleştirmesiyle birlikte haftaya pozitif başlayan TL varlıkları olumlu enflasyon rakamları sonrası güçlü görünümünü korudu.

Yurtdışı tarafta ise ticaret savaşlarına yönelik gelişmeler ön plandaydı. Gelen açıklamalara baktığımızda ABD Ticaret Sekreteri Willbur Ross, yakın bir zamanda ABD’li şirketlerin Huawei’ye ürün satabilmeleri için lisans verileceğini açıklarken ABD ile Çin’in anlaşmanın ilk aşamasını bu ay içerisinde imzalayabileceklerini söyledi. ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Robert C. O’Brien ise anlaşmanın ilk aşamasının tamamlanmasına çok yakın olduklarını belirtti. Çin tarafından gelen haberlerde ise ülkenin resmi haber ajansı, Cuma günü yapılan müzakerelerde prensipler üzerinde fikirbirliğine gidiliği belirtildi. Çin Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamalarda ise her iki ülkeninde çıkarına uygun bir anlaşmanın sağlanacağı konusunda iyimser oldukları vurgulandı. Gelen açıklamalar sonrası piyasa tarafında oluşan iyimserlik küresel risk iştahını toparladı.

Bugünün ekonomik takviminde ise gündemde Avrupa’dan gelen İmalat Satın Alma Müdürleri Endeksleri yer aldı. Avrupa’nın lokomotif ülkesi Almanya’dan gelen İmalat PMI’ı 41.9 beklentilerine karşın 42.1 olarak gerçekleşti. Fransa İmalat PMI’ı 50.7 beklentilerine karşın 50.7, Euro Bölgesi İmalat PMI’ı ise 45.7 beklentilerine karşın 45.9 olarak açıklandı. Gelen rakamların beklentilerin üzerinde seyretmesi Euro varlıkları adına pozitif bir gelişme olarak görülse de özellikle Almanya ve bölge’deki İmalat PMI rakamlarının eşik seviyesi olarak görülen 50 seviyesinin altında kalması ekonomiye yönelik endişeleri tam olarak dindirmedi.

EURUSD

Küresel risklere yönelik haber akışları paritenin gündeminde kalmaya devam ediyor. Özellikle bugün ticaret savaşları cephesinde ABD ile Çin tarafından gelen ılımlı açıklamalar sonrası ABD 10 yıllık tahvil faizlerinde görülen toparlanma hareketi, Cuma günü ABD’den gelen karmaşık veri akışları sonrası yükselen pariteyi baskılayarak satış yönlü işlemlere neden oldu. Öğlen saatlerinde ise Avrupa’dan takip ettiğimiz İmalat PMI rakamlarındaki olumlu tablo sonrasında aşağı yönlü hareketler sınırlandı. Yaşanan toparlanma hareketleri sonrası tekrardan 1.1180 direncine yaklaşan parite bu seviyeyi kırabilirse alışlarını hızlandırabilir. Bu durumda ise ilk etapta 1.1210, 1.1235, 1.1250 ve 1.1285 ara dirençleri izlenebilir. Aşağı tarafta ise gün içerisinde 1.1145, 1.1130 ve 1.1100 desteklerini izleyeceğiz. Satış yönlü hareketlerin hızlanabilmesi içinse 1.1070 ana desteğinin kırılması gerekebilir.

USDTRY

Cuma günü Uluslararası Kredi Derecelendirme Kuruluşu Fitch Rating’in Türkiye’nin kredi görünümünü ‘negatif’ten ‘durağan’a çekmesiyle birlikte haftaya pozitif bir başlangıç yapan TL varlıkları bugün olumlu gelen enflasyon rakamları sonrası güçlü görünümünü korudu ve kur 5.70 noktasının altına sarktı. Öte yandan küresel risk iştahının yüksek olmasının yanı sıra jeopolitik ve siyasi risklerde son günlerde görülen yumuşama sinyalleri de yine TL varlıklarına pozitiflik sağlıyor. Ancak kur tarafında TL lehine önemli bir hareketlilik görebilmemiz için 5.65 noktası önemli destek görünümünü korumaya devam ediyor. Her ne kadar son günlerde Suriye merkezli haberlerde yumuşama görsekte bölgedeki hareketliliğin devam etmesi ve ABD Temsilciler Meclisi’nden geçtiğimiz hafta geçen yaptırım tasarısı TL’deki pozitifliği örselemekte. Zira jeopolitik ve siyasi risklerde önemli bir yumuşama sinyali görülebilirse 5.65 desteği kırılabilir ve TL lehine hareketlerde artış görülebilir. 5.70 seviyesinin tekrardan üzerine çıkmasıyla birlikte yaşanacak yukarı yönlü ataklarda ise 5.7140, 5.7375, 5.7500 ve 5.7760 ara dirençleri takip edilebilir. 5.7760’ın üzerinde kalıcılık sağlanması halinde ise alış yönlü işlemler ivme kazanabilir.

GBPUSD

İngiltere tarafında dikkatler 12 Aralık’ta yapılması beklenen seçimlere odaklanmış durumda. Seçimler öncesinde ise gelen açıklamalar parite üzerinde oynaklık yaratmaya devam ediyor. Son olarak Brexit Partisi Lideri Nigel Farage’nin, seçimlerde başarısızlık halinde Brexit’in gerçekleşme ihtimalinin kalmayacağına yönelik söylemleri sonrası Sterlin tarafında oluşan baskı bugün olumlu gelen İngiltere İnşaat PMI rakamlarına rağmen devam etmekte. Öte yandan bugün İngiltere Başbakanlık Sözcüsü’nün, hükümetin, 31 Ocak’ta anlaşmasız bir ayrlık senaryosuda dahil olmak üzere tüm resmi olasıklara hazırlanması gerektiğine yönelik açıklamaları ile ticaret savaşları cephesinden gelen olumlu açıklamalar sonrası toparlanan ABD 10 yıllık tahvil faizleri de paritedeki satış yönlü işlemleri destekledi. Yaşanan satış yönlü işlemler sonrası şuanda 1.2930 seviyesi altında bir fiyatlama görmekteyiz. Bu noktanın altında kalıcılık sağlayabilirse geri çekilmeler derinleşebilir ve 1.2885, 1.2870, 1.2840 ve 1.2800 destekleri ilk etapta takip edilebilir. 1.2930’un üzerine çıkmasıyla birlikte yaşanacak yukarı yönlü ataklarda ise 1.2945, 1.2970 ve 1.3000 dirençleri izlenebilir.

BRENT PETROL

Suudi Arabistan devlet petrol şirketi Aramco, yaklaşık 4 yıldır süren hazırlıkların ardından halka arz sürecini pazar günü başlattı. Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bir Salman'ın onayının ardından Aramco'nun hisselerinin Suudi Arabistan Borsası Tadawul'a Aralık ayında belki de daha önce kote edilmesi için işlemler başlatıldı. Aramco yaptığı açıklamada, uluslararası ve yurt içi talebi ölçmek için yatırımcı toplantılarına 9 Kasım'da başlanacağını belirtti. Aramco Başkanı Yasir al-Rumayyan da yaptığı açıklamada, Aramco'nun ilk halka arzına global kurumlardan güçlü talep beklediklerini vurguladı. Bunun dışında Irak Petrol Bakanlığı verilerine göre, 2019 yılı Ekim ayında toplam petrol ihracatı 3 milyon 447 bin varil/gün olarak gerçekleşti. Irak’ın Eylül ayında petrol ihracatı günde 3 milyon 576 bin varil olmuştu. Bu arada Katar’ın OPEC’ten ayrılması sonrası dile getirilen Brezilya’nın OPEC’e dahil edilme konusunda görüş bildiren İran Petrol Bakanı Bijan Zengene, Brezilya’nın OPEC’e katılmasına itirazı olmadıklarını ancak düşük üretimi olan ülkelerin OPEC’e katılmasını istemediklerini dile getirdi. Cuma günü ABD ve Çin'den gelen olumlu ekonomik verilerin talep görünümünü desteklemeleri ile birlikte yükselişini sürdüren petrol fiyatları için OPEC üyelerinden ve küresel belirsizliklerden gelecek açıklamalar ile büyümeyi destekleyen ekonomik verilerin akıbeti belirleyici olabilir. Teknik olarak ise şuanda 62.00 noktası üzerinde bir fiyatlama hakim. Bu seviye üzerinde kalıcılık sağlamasıyla birlikte toparlanma hareketleri devam edebilir. Bu durumda ise yukarı tarafta 62.70, 61.00, 61.45 ve 62.80 dirençleri önemli olabilir. 62.00’ın altına sarkmasıyla birlikte yaşanacak geri çekilmelerde ise 61.85, 61.60, 61.30 ve 61.00 destekleri izlenebilir.

ONS ALTIN

ABD Ticaret Bakanı Willbur Ross, Avrupa Birliği, Japonya ve Güney Kore'den araç üreticileri ile yapılan olumlu görüşmelerin ardından ABD'nin araç ithalatına tarife uygulamasına bu ay ihtiyaç olmayabileceğini söyledi. Trump da geçtiğimiz ay yaptığı açımlamada AB ile ticaret konusunda görüşmelerin devam ettiğini, amaçlarının genele yaygın tarifeler uygulamaktan şu an için kaçınmak olduğunu ifade etmişti. Daha önce 6 ay süre ile ertelenmiş olan tarifeler 14 Kasım'a kadar bir karar alınmaması halinde yine ertelenebilir. Bunun dışında Beyaz Saray'ın ticaret danışmanı Peter Navarro, ABD ile Çin'in ticaret anlaşmasının ilk fazını tamamlama konusunda iyi bir yolda olduklarını ancak Çin'in yapısal olarak ölümcül günahlarının tümünün düzeltilmesi için 2 faza daha ihtiyaç olduğunu söyledi. Navarro ayrıca Çin ile varılacak bir ticaret anlaşmasının temel taşının ABD'ye anlaşmanın ihlali durumunda tarifeler uygulama hakkı verecek olan uygulamaya zorlama mekanizması olacağını vurguladı. Öte yandan ABD Ticaret Bakanı Wilbur Ross, ABD ve Çin ticaret anlaşmasına dair iyimserliğini ifade ederek, anlaşmanın ilk aşamasının bu ay içinde imzalanabileceğini ve ABD’li şirketlere Huawei’ye ürün satmaları için çok yakın bir zamanda lisans verileceğini bildirdi. Cuma günü gelen pozitif ABD verileri ile 1515 direncini aşmakta zorlanan değerli metalde günün kalanı için ticaret görüşmelerine ilişkin gelebilecek açıklamalar ve ekonomik takvimde de ABD Eylül ayı fabrika siparişleri verisi takip edilebilir. Zira bu seviyenin geçilmesi ile birlikte 1520, 1523, 1527 ve 1530 seviyelerine kadar ataklar görülebilir. 1515 altında ise 1510, 1507, 1503 ve 1497 destek seviyeleri sırasıyla izlenebilir.

IşıkFX