Asya borsaları karışık seyretti

Bir tarafta Çin’de artan vaka sayıları, bir tarafta da Fed’in politikasına ilişkin agresif görünüm hafta başında risk iştahını etkileyen başlıklar oldu.

Asya borsaları karışık seyretti

GÜNÜN ÖNE ÇIKAN GELİŞMELERİ

Zaman Parite Haber Beklenti Önceki
10:00 TRY Tüketici Güveni (Kas)   76,2
18:00 USD Richmond İmalat Endeksi (Kas)   -10
19:00 USD Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) Üyesi Mester'ın Konuşması    
22:15 USD Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) Üyesi George'ın Konuşması    
22:45 USD Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) Üyesi Bullard'ın Konuşması    

 

“ÖNE ÇIKANLAR”

“Asya borsaları karışık seyretti”

Bir tarafta Çin’de artan vaka sayıları, bir tarafta da Fed’in politikasına ilişkin agresif görünüm hafta başında risk iştahını etkileyen başlıklar oldu. FOMC üyelerinin açıklamaları, Fed’in faizinin daha yüksek bölgelerde, daha uzun süre kalabileceği endişesini ortaya çıkarmıştı. Ancak Daly ve Mester gibi bazı üyeler de temponun yavaşlaması gerektiğini dile getirmişlerdi. Bu karışık senaryoda, Asya borsaları haftanın ikinci gününde genel itibariyle pozitif, ancak temkinli bir seyir izledi.

Japonya ve Çin endeksler 0,7% civarında yükseliş yaşarken, Hong Kong’da endeks 0,4%’e yakın gerileme yaşadı. ABD endeks vadelileri yataya yakın seyrederken, ABD 10 yıllık tahvil faizi 3,82% bölgesinde yoğunlaştı. Dolar endeksi dün yaşanan yükseliş ardından borsalardaki satışın yavaşlamasıyla bir miktar geriledi.

Dün basında OPEC’in üretimi 500 bin varil / gün artırabileceği yönündeki haberler fiyatlarda sert düşüşe neden olmuştu. Ancak Suudi Arabistan’ın bunu yalanlaması ile birlikte kayıplar geri alındı.

ABD

“FOMC Üyelerinin Konuşmaları”

Geçtiğimiz hafta özellikle St. Louis Fed Başkanı Bullard ve Kansas City Fed Başkanı George’un konuşmaları, faiz konusunda yaşanan iyimser havanın törpülenmesine neden olmuştu. Bugün Bullard, George ve Cleveland Fed Başkanı Mester’ın konuşmaları bekleniyor.

Mester, Cleveland Fed’in düzenlediği çevrimiçi bir etkinlikte konuşacak. George’un Şili Merkez Bankası’nın yıllık düzenlediği konferansta konuşması beklenirken,  Bullard’ın da aynı etkinlikte açıklamalar yapması bekleniyor.

“Richmond İmalat Endeksi”

 

Richmond’daki imalat aktivitesini gösteren endeks Mayıs ayından bu yana pozitif bölgeye çıkamadı. ABD’de olası resesyon için birçok gösterge yakın takip edildiği için tehlike sinyallerinin çaldığı Richmond imalatına ilişkin veri de izleniyor olacak.

“FİNANSAL VARLIK PERFORMANSLARI”

 

 

‘’GÜNLÜK BORSA YORUMU’’

ŞİRKET HABERLERİ

GUBRF: İskenderun Liman Tesisleri'nin modernizasyonu ve İskenderun'da ekonomik ömrünü tamamlamış mevcut depoların yıkılarak yerine yeni depolar yapılması için tüm kurumlardan gerekli izin ve onayların alınması ve söz konusu projelerin yatırıma uygun hale getirilmesi konusunda idarenin yetkilendirilmesine karar verilmiştir.

YEOTK: Şirketimizin %100 bağlı ortaklığı YEO Enerji Yatırımları A.Ş., 19.11.2022 tarihinde yayınlanan Elektrik Piyasasında Depolama Faaliyetleri Yönetmeliği kapsamında, 6 ayrı Depolamalı Elektrik Üretim Tesisi Projesi için toplamda 250 MW gücünde Güneş Enerjisi Üretim Santrali (GES) ve bu santrallere bütünleşik 250 MWsaat kapasiteli bataryalı elektrik depolama tesisi kurmak için Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'na önlisans başvurusunda bulunmuştur.

YEOTK: Enerji depolama çözümleri geliştirmek ve üretmek üzere YEO'nun %100 iştiraki olarak Reap Batarya Teknolojileri Anonim Şirketi'nin kurulmasına karar verilmiştir.

CLEBİ: Şirketimizin Hindistan'ın Yeni Delhi şehrinde mukim sermayesinin %100'üne sahip olduğu bağlı ortaklığı Celebi Airport Services India ("CASI"), Hindistan'ın havalimanları otoritesi Airport Authority of India'nın ("AAI") açtığı Chennai Uluslararası Havalimanı yer hizmetleri ihalesine teklif vermiş, söz konusu ihaleyi Şirketimizin bağlı ortaklığı CASI, 310 milyon Hint Rupisi (yaklaşık 3,8 milyon ABD Doları) yıllık garanti bedel karşılığında kazanmış ve Chennai Uluslararası Havalimanı'nda 10 yıl süre ile yer hizmetleri yapma hakkı elde etmiştir.

PAY ALIM ve SATIM HABERLERİ

MPARK: 18/11/2022 - 18/11/2022 tarihinde DERİMOD KONFEKSİYON AYAKKABI DERİ SANAYİ VE TİCARET A.Ş. payları ile ilgili olarak 8,70 - 8,70 TL fiyat aralığından 825.880 TL toplam nominal tutarlı alış işlemi ve/veya 0 TL toplam nominal tutarlı satış işlemi tarafımca/ortaklığımızca gerçekleştirilmiştir. Bu işlemle birlikte DERİMOD KONFEKSİYON AYAKKABI DERİ SANAYİ VE TİCARET A.Ş. sermayesindeki paylarım/oy haklarım 18/11/2022 tarihi itibariyle %27,38 sınırına ulaşmıştır/aşmıştır/altına düşmüştür. İşlemin detaylarına ilişkin bilgiler aşağıdaki tabloda yer almaktadır.

Kaynak GCM Yatırım
Hibya Haber Ajansı