Yeni ve ilk kez yayımlanan eserleri ile VBKY Bursa Kitap Fuarı’nda

yeni-ve-ilk-kez-yayimlanan-eserleri-ile-vbky-bursa-kitap-fuarinda-07032010

Yeni ve ilk kez yayımlanan eserleri ile VBKY Bursa Kitap Fuarı’nda

VakıfBank Kültür Yayınları (VBKY), yeni ve seçkin eserlerini Bursa 18. Kitap Fuarı’nda okurlarıyla buluşturuyor. 7-15 Mart günlerinde gerçekleştirilecek fuarda VBKY, edebiyattan sanata, tarihten felsefeye kadar birçok türde Türkçe’de ilk kez yayımlanan yeni eserlerini kitapseverlere sunuyor.

VBKY 7-15 Mart günlerinde TÜYAP Bursa Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi’nde düzenlenecek Bursa 18. Kitap Fuarı’nda yeni eserlerini okura sunacak. VBKY’nin 4. salon 601 numaralı standında Bursalı kitapseverlerle buluşturacağı yeni eserleri arasında “Kölelik Şiirleri”“Yaşayan Ölümün Mekânları”, “21 Kedide Sanat Tarihi”, “Tarih Üzerine Bir Ders”, “İlm-i Tedbir-i Mülk” ve “Hamlet ya da Hekuba” dikkat çekiyor.

Şiirlerle kölelik sorunu

1842’de yayımlanan “Kölelik Şiirleri”, ABD’li şair Henry Wadsworth Longfellow’un önceki çalışmalarının inceliğini taşıyor. Bunun yanında onlardan daha derin ve ciddi bir çalışma olarak öne çıkıyor. Yayımlandığı dönem bazı edebiyat çevrelerinin adını dahi anmaya çekindiği bu eser, Türkçe ve İngilizce olarak okurun ilgisine sunuluyor. “Kölelik Şiirleri”, yalnızca edebî değeriyle değil, dizelerine güçlü bir şekilde taşınan toplumsal meseleyi cesurca aktarması açısından da önemli bir konumda yer alıyor.

Kölelik Şiirleri, Henry Wadsworth Longfellow, 84 sayfa, 16 TL

Kafka’nın mekân algısı

Macar entelektüel, yazar, çevirmen, edebiyat eleştirmeni ve sanat tarihçisi László F. Földényi, “Yaşayan Ölümün Mekânları” isimli kitabında, Kafka ve kendisini bir hayli etkileyen İtalyan ressam Giorgio de Chirico gibi önemli isimlerin mekân algılarındaki ortaklıkları inceliyor. Tüm bu incelemeyi, modern “panoptikon toplumu”na bağlayan Földényi, böylece Avrupa zihin dünyasına dair kuramsal ve felsefi bir eleştiri yöneltiyor.

Yaşayan Ölümün Mekânları, László F. Földényi, 80 sayfa, 20 TL

Kedilerle sanat tarihine yolculuk

İllüstratörlüğü Nia Gould tarafından yapılan “21 Kedide Sanat Tarihi” isimli kitapta, kedilerin, Antik Mısırlıların hayal gücünü fethettiği, Monet’den Picasso’ya dek birçok sanatçının atölyelerinde yer aldıkları ifade ediliyor. Konuyla ilgili olarak kitapta şöyle devam ediliyor: “O halde sanat tarihinde çıktığımız bu yolculukta, bize 21 kültürden kedinin eşlik etmesi gayet uygun görünüyor. Antik Mısır ve Bizans sanatından genç Britanyalı sanatçıların uçuk ve akıl almaz başarılarla dolu dünyasına kadar en önemli sanat hareketlerini ve bunlara öncülük eden sanatçıları keşfedin.”

21 Kedide Sanat Tarihi, illüstratör Nia Gould, 96 sayfa, 32 TL

İlk politik ekonomi denemesi

1860 yılında Osmanlı Türkçesiyle yayımlanan “İlm-i Tedbir-i Mülk” isimli kitabı VBKY Osmanlı ve günümüz Türkçesiyle okurun karşısına çıkarıyor. “Devlet Yönetme Bilimi ya da Türkçe Yazılan İlk Politik Ekonomi Denemesi” alt başlığı ile Londra’da yayımlanan eserin o dönemki editörlüğü anadili Türkçe olmayan biri tarafından yapıldı. İngiliz oryantalist Charles Wells’in yazdığı eserin anlatımındaki kimi bozukluklar, bu nedenle metnin özgünlüğüne müdahale etmemek adına olduğu gibi yayımlanıyor.

İlm-i Tedbir-i Mülk: Devlet Yönetme Bilimi, Charles Wells, 80 sayfa, 14 TL

Bir insanlık tarihi okuması

Tiyatro ve zaman üzerine felsefi inceleme “Hamlet ya da Hekuba”, Carl Scmitt’in yayın hakları VBKY’de bulunan “Kara ve Deniz” ile “Roma Katolikliği ve Politik Form” isimli iki derinlikli incelemesini tamamlar nitelikte. Alman siyaset kuramcısı Carl Schmitt, Nazizm sonrası Alman muhafazakârlığının iç muhasebesini yaparken Shakespeare okumalarına döndü. Herder’in iki yüz yıl önce yaptığı yorumların izinden giderek insanı trajik bir varlık olarak ele aldı. Hamlet ve Hekuba etrafında yürüttüğü tartışma, Elizabeth ve I. James çağının iktidar mücadeleleriyle bir insanlık tarihi okumasına dönüştü.

Hamlet ya da Hekuba, Carl Scmitt, 96 sayfa, 20 TL

Cambridge Üniversitesi’nde açılış konferansı

Lord Acton’ın 1895’te Cambridge Üniversitesi’nde verdiği açılış konferansı, VBKY tarafından “Tarih Üzerine Bir Ders” adıyla yayımlanıyor. Tarih, bir ilim olarak insanın yüzyıllar içinde dolaşımını mümkün kıldı. Bundan dolayı zamanla profesyonel bir meslek halini alan tarihçiliğin metodolojisi, felsefesi, uzmanlık alanları ortaya çıktı ve büyük ölçüde Alman ile İngiliz yaklaşımları tarafından şekillendirildi. Bu iki yaklaşımı birleştirmeyi deneyen Lord Acton’ın 1895’teki konferansı bu kitapta okurla buluşturuluyor.

Tarih Üzerine Bir Ders, Lord Acton, 104 sayfa, 20 TL


Hibya Haber Ajansı