TCMB Beklentinin Üzerinde Faiz İndirdi!

tcmb-beklentinin-uzerinde-faiz-indirdi-25101908

TCMB Beklentinin Üzerinde Faiz İndirdi!

ABD ve Rusya ile ‘’Güvenli Bölge’’ konusunda anlaşma sağlanmasıyla birlikte yumuşayan jeopolitik riskler sonrası dün tüm dikkatler TCMB’nin Ekim ayı Para Politikası Kurulu toplantısına çevrildi. Banka bu toplantıda bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 16.50’den yüzde 14’e indirdi. Gecelik borç alma faizi yüzde 15.00’dan yüzde 12.50’ye, gecelik borç verme faizi ise yüzde 18.00’dan yüzde 15.50’ye düştü. Yayınlanan karar metninde ise Temmuz Enflasyon Raporu’nda verilen öngörülerin belirgin olarak altında kalabileceğine işaret ettiği ve enflasyon görünümünü etkileyen tüm unsurlar dikkate alınarak politika faizinin 250 baz puan indirildiği belirtildi. Genel olarak baktığımızda jeopolitik tarafta yaşanan yumuşama ve enflasyonda belirgin bir iyileşmenin olacağı beklentileri ile birlikte önden yüklemeli bir faiz indirimi görmekteyiz. Eğerki enflasyon yüzde 12 beklentilerine paralel bir şekilde gerçekleşirse yılı bu faiz indirimiyle birlikte bitirebiliriz. Bu yüzden 31 Ekim’de TCMB’nin yayınlayacağı enflasyon raporu TCMB’nin atacağı adımları kestirebilmek adına kritik olabilir. Jeopolitik risklerin yumuşamasıyla birlikte kurda görülen geri çekilme, piyasa beklentilerinin üzerinde bir faiz indirimiyle birlikte tersine dönmüş durumda. Ancak risklerdeki yumuşama bu atakları sınırlamaka. Kurda yukarı yönlü atakların hızlanması için 5.85’in kırılmasının gerekli olduğunu düşünmekteyiz. Aşağı yönlü bir hareket içinse 5.71 desteği kritik bir öneme sahip

Yurtdışı tarafta ise dikkatler ECB toplantısındaydı. ECB Başkanı Mario Draghi’nin son toplantısında beklenildiği gibi faizlerde herhangi bir değişikliğe gidilmedi. Geçtiğimiz toplantısına benzer şekilde açıklanan karar metninde ise net varlık alımlarının 1 Kasım’da aylık olarak 20 Milyar Euro olarak yeniden başlayacağı duyurulurken faizlerinde enflasyonda yüzde 2 olarak hedeflenen seviyeye gelen kadar cari yada daha düşük seviyelerde kalacağı belirtildi. Varlık alım programının ise faizlerin artırılmasıyla birlikte bitirileceği açıklandı. Son basın toplantısına çıkan Başkan Mario Draghi ise gelen verilerin zayıflığa, aşağı yönlü risklere ve cansız enflasyonist baskılara işaret ettiğini aşağı yönlü risklerin belirgin olduğunu söyledi. Enflasyon konusunda ise çekirdek enflasyon ve enflasyon bekleyişlerinin düşük olduğunu ancak çekirdek enflasyonun orta vadede toparlanabileceğini söyledi. Önemli ölçüde parasal teşviklere ihtiyaç duyduklarını söyleyen Draghi ayrıca Eylül’den bu yana gelen verilerin ECB’nin teşvik kararını desteklediğini belirtti. Son zamanların gündem konusu haline gelen Brexit konusuna da değinen Draghi anlaşmasız Brexit olasığını düşük gördüğünü vurguladı. Brexit tarafında ise belirsizlik devam ediyor. Bugün tüm dikkatler ise AB’nin İngiltere’nin talep ettiği erteleme talebine vereceği cevaba odaklanmış durumda. Öte yandan ülkede tartışmaların odağı haline gelen erken seçim tartışmaları da yine siyasi bir krize işaret etmekte

Dünkü ekonomik takvimde de yine önemli veri akışları takip ettik. ECB kararları öncesinde Euro Bölgesi ve Almanya’dan gelen öncü İmalat PMI rakamlarında zayıflığın devam ettiğini gördük. Almanya İmalat PMI’ı 41.9 ile 42.0 olan piyasa beklentilerinin altında kalırken 46.1 olarak beklenen Euro Bölgesi İmalat PMI ise 45.7 olarak gerçekleşti. ABD tarafında ise Dayanıklı Mal Siparişleri yüzde 1.1 azaldı ve tahminleri karşılayamadı. Çekirdek datası da yüzde 0.3’lük bir azalış ile beklentilerin altında kaldı. Yeni Konut Satışları ise 701 Bin ile öngörülerin altında kalrken Üretim PMI’ında bir miktar toparlanma görüldü. Bugünkü ekonomik takvimde ise Almanya’dan İFO Endeksleri, ABD’den ise Michigan Üniversitesi Beklenti Anketleri, yurtiçinde ise İmalat Güveni ve Kapasite Kullanım Oranı verileri izlenecek.

EURUSD

Dün sabah saatlerinde Fransa ‘dan gelen öncü PMI datalarının beklentilerin üzerinde gerçekleşme göstermesi ile 1.1160 direncinin test edildiği paritede, akabinde açıklanan Almanya ve Euro Bölgesi öncü PMI verilerinin tahminlerin altında kalması ile 1.1125 destek noktasına doğru geri çekilme oluştu. Öğleden sonra ise Euro varlıkları açısından kritik olan Avrupa Merkez Bankası(ECB) faiz ve politika kararları ile son toplantısını yapan ECB Başkanı Mario Draghi’nin son basın toplantısı takip edildi. Bankanın tüm faiz oranları sabit bırakılırken, Varlık Alımlarının sona ermesinin faiz oranları yükselmeye başladıktan kısa bir süre sonra sona ereceği belirtildi. Ancak, Faiz Oranlarının yükseltilmesinin enflasyonun yüzde 2 hedefine güçlü bir şekilde yaklaşmasına bağlanması ile Euro bir miktar baskı yedi. Mario Draghi’nin açıklamaları ve ABD’de açıklanan; Dayanıklı Mal Siparişleri, Yeni Konut Satışları ve öncü PMI dataları ile de paritede oynaklıklar gözlemledik. Almanya’dan GFK ve IFO Endeksleri, ABD’den de Michigan Üniversitesi Anketlerinin takip edileceği haftanın son işlem gününde de; dünkü ECB kararlarının yankılarının yanı sıra, Ticaret Savaşları ve Brexit gibi küresel risk unsurlarına dair gelişmeleri öncelikli olarak takipte olacağız.

Teknik Seviyeler;

Dirençler: 1.1125, 1.1140, 1.1160, 1.1190, 1.1225

Destekler: 1.1080, 1.1065, 1.1050, 1.1020, 1.1000

USDTRY

Dün tüm dikkatler TCMB’nin Ekim ayı PPK toplantısında faizler konusunda vereceği karara odaklandı ve banka enflasyondaki belirgin şekildeki iyileşmeyi dikkate alarak 250 baz puanlık bir faiz indirimi gerçekleştirdi. Piyasa beklentileri 150 baz puanlık bir faiz indirimine işaret ediyordu ve önden yüklemeli bu faiz indirimi özellikle bir süredir jeopolitik risklerdeki yumuşamayla birlikte geri çekilen kur tarafında tepki alımlarına neden oldu. Ancak ABD ve Rusya ile ‘’Güvenli Bölge’’ konusunda anlaşma sağlanmasıyla birlikte yumuşayan riskler bu tepki alımlarını sınırlıyor. Kurda tekrardan yukarı yönlü atakların hızlanabilmesi için 5.85 direncinin kırılması gerekli. Özellikle jeopolitik tarafta yaşanacak gelişmeler fiyatlamalarda ön planda olacaktır. 5.85’in altında kaldığı sürece TL varlıkları güçlenmek isteyebilir. Ancak aşağı yönlü hareketlerin hızlanabilmesi içinse 5.71 desteği altında kapanışlar görmemiz gerekebilir.

Teknik seviyeler;

Dirençler; 5.7865, 5.8000, 8.8225, 5.8500, 5.8875

Destekler; 5.7500, 5.7350, 5.7100, 5.6815, 5.6500

GBPUSD

Dün ABD tarafında önemli veri akışları takip ettik. Dayanıklı Mal Siparişleri ve Yeni Konut Satışları gibi önemli datalar piyasada beklenen rakamların altında kaldı. Ancak açıklanan verilerdeki olumsuz tabloya rağmen Brexit eksenli gelişmeler parite tarafında satış yönlü işlemlere neden oldu. Bu konuda dikkatler AB’nin Brexit’in ertelenmesi konusunda bugün vereceği karara çevrilmişken ülke içerisinde çıkan erken seçim tartışmaları Sterlin varlıkları üzerinde baskı yarattı. Bugünde yine Brexit eksenli gelişmeler gündemimizde olmaya devam edecek. Öte yandan ABD’den gelecek Michigan Beklenti Anketlerinin yanı sıra ticaret savaşlarına yönelik gelebilecek ekstra haber akışları da önemli olabilir.

Teknik seviyeler;

Dirençler; 1.2860, 1.2885, 1.2920, 1.2950, 1.2985

Destekler; 1.2825, 1.2800, 1.2770, 1.2745, 1.2700

BRENT PETROL

ABD ve Çin arasındaki ticaret müzakerelerinin Çin’in 1.faz anlaşmada olduğu gibi tarımsal ürün alımlarına başlaması ile iyiye doğru gitmesi küresel büyüme ve petrol talebine olumlu yansıyacağı beklentisi ile Çarşamba günü sert alımları beraberinde getirmişti. Keza, Brexit konusunda Salı akşamı yaşanan aksiliğe karşın, kısa bir süre uzatma karşılığında halen bir Anlaşma sağlanma ihtimalinin canlı olduğuna dair beklentiler de alıcılı işlemleri desteklemişti. Yeni güne de kısmen pozitif başlayan emtia, gün içerisinde yine küresel risk unsurlarına dair gelen haber akışları ile oynaklıklar gösterirken, ABD’de açıklanan zayıf verilerden bir miktar baskı yese de; Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi’nin Brexit riskinin geçici olduğuna ve Euro Bölgesi ekonomisinin toparlanacağına dair söylemlerinden bir kez daha destek buldu. Haftanın son işlem gününde petrol fiyatları açısından dikkatlerimiz öncelikli olarak yine; Ticaret Savaşları ve Brexit gibi risk unsurlarının üzerinde olacak. Keza, bölgelerde açıklanacak olan ekonomik veriler, ABD’den gelecek olan Sondaj Kuyusu Sayıları verisi ve önemli petrol üreticilerinden gelebilecek açıklamalarla da volatil işlemler görülebilir.

Teknik Seviyeler;

Dirençler: 61.65, 62.00, 62.30, 62.50, 63.00

Destekler: 61.00, 60.65, 60.20, 59.85, 59.50

ONS ALTIN

Son günlerde oynaklık düzeyinin iyice sığlaştığı emtiada, dün yine; Ticaret Savaşları ve Brexit gibi risk unsurlarına dair gelen haber akışları ile sınırlı hareketler görüldü. Ayrıca, öğleden sonra Avrupa Merkez Bankası’nın faiz ve politika kararları da takip edilirken; bir yandan bankanın genişlemeci politikalarının devam edeceğine dair söylemlerden destek bulurken, diğer yandan ise Anlaşmasız Brexit riskinin ve bundan kaynaklı olarak Euro Bölgesi üzerindeki büyüme baskısının da geçici olduğuna dair söylemler ile baskı yedi. ABD’den takip ettiğimiz kritik verilerde; Dayanıklı Mal Siparişleri gibi verilerdeki zayıflık sonrasında Dolar endeksinde görülen zayıflık ve FED’e dair faiz indirimi beklentilerinin güçlenmesi ise fiyatları az da olsa yukarıda tutan unsurlardandı. Bugün de Değerli Metal açısından; Brexit ve Ticaret Savaşları gibi risklerin durumunu takipte olacağız. Ayrıca, dünkü ECB toplantısı sonrasında önümüzdeki hafta açıklanacak olan FED/FOMC kararlarına yönelik yeni öngörüler de; Dolar Endeksi ile tahvil ve pay piyasaları üzerinden oynaklıklara neden olabilir.

Teknik Seviyeler;

Dirençler: 1505, 1508, 1512, 1517, 1522

Destekler: 1500, 1497, 1494, 1490, 1485

Işık FX