Dolar/TL analizi

SVB’nin artırılan faizler neticesinde tahvil zararı yazması nedeniyle iflasının açıklanması ardından ayyuka çıkan küresel finansal ekosistemdeki riskler, Credit Suisse ve Deutche Bank haberleri ile devam etmişti.

Dolar/TL analizi

SVB’nin artırılan faizler neticesinde tahvil zararı yazması nedeniyle iflasının açıklanması ardından ayyuka çıkan küresel finansal ekosistemdeki riskler, Credit Suisse ve Deutche Bank haberleri ile devam etmişti. Fed ve ECB’nin faiz kararları ile sonraki yaptığı açıklamalarda ‘bankacılık sistemine güvenin’ mesajları, UBS’nin Credit Suisse’yi satın alması, Deutche Bank’ın karlılığın yüksek olması haberleri ve Lagarde’nin AB üyesi ülkelere sunumunda finansal piyasalardaki olumlu seyri artırması risk iştahını globalde artırdı.

Fed kararı öncesinde parasal genişlemeye geçilerek büyüme odaklı strateji olabileceği algısı ile dolara olan talebin azalarak güvenli limanlara geçişlerin hızlanması ardından, Powell’ın şahin söylemleri ile Dolar Endeksi 103 seviyelerine kadar yükselmiş, sıkı politika devam mesajı verilmişti. Dolara olan talebin artması ile gelişmekte olan ülke para birimleri baskılanırken, dolar endeksi haftaya gevşeyerek başladı.

Global’deki bankacılık krizinin kısmi de olsa haber akışları ile rahatlaması dolar endeksi tarafını gevşetse de Dolar / TL tarafındaki yukarı yönlü seyir sürüyor. Deprem etkileri, yurt içi piyasalarda volatilitenin yüksek, momentumun düşük olması, seçim sürecine yaklaşılarak belirsizlik ortamının artması TL’yi baskılıyor. 13 Mart’ta sığ piyasada 18,50’lere kadar geri çekilen ve 15 Mart’ta yine sığ piyasada 19,40’lara kadar yükselen Dolar/ TL kuru an itibariyle 19,11 seviyesinden işlem görüyor.

Kaynak İnfo Yatırım
Hibya Haber Ajansı